Mire fontos figyelni egy új élelmiszer nagyker esetében?

Hazánkban is rengeteg élelmiszer nagyker látja el a lakosságot különféle népszerű vagy különleges termékekkel. Az ilyen vállalkozásoknak szeretnénk a figyelmét felhívni néhány fontos aspektusra, amire érdemes figyelniük a termékek átvételekor és azt követően.

Egy régóta működő élelmiszer nagyker már kitapasztalta az évek során, hogy milyen részletekre fontos hangsúlyt tenni, viszont az új vállalkozásoknak még sok minden ismeretlen. Azt egyből fontos tisztázni, hogy az áruk érkezhetnek csomagolt formában vagy egyéb változatban és ezekre a külön esetekre, külön szabályok vonatkoznak, amelyeket nem szabad szem elől téveszteni.

Egy frissen indult élelmiszer nagykernek tudnia kell, hogy a csomagolt áru esetében ellenőrizni kell az eredetét, a termék épségét, az azonosításra használt címkét, illetve a minőségmegőrzés dátumát. Ezek a szempontok a csomagolatlan áruk esetében is fontosak, viszont ilyenkor ellenőrizni kell továbbá a szállítóautó tisztaságát, a szükséges dokumentumok megbízhatóságát és kiemelt módon a maghőmérsékletet is.

Ha új élelmiszer nagyker vagy a piacon, fontos tisztába lenned a maghőmérő fogalmával. Ennek az eszköznek a segítségével meglehet mérni a húsnak vagy például a kenyérnek a hőmérsékletét, amivel lezárul az áruk átvételének a folyamata és a megfelelő tárolásra kell fókuszálni.

Sok termék esetében egy szobahőmérsékletű vagy hűvösebb raktár optimális, viszont több olyan áru is létezik, amely megköveteli a fagyasztónak a használatát. A maghőmérő pedig segít abban, hogy ellenőrizni lehessen, mennyire volt megfelelően hűtve az áru a szállítás során. Ha megfelelő az adat, akkor át lehet az árukat venni és a fagyasztóba elhelyezni, ami innentől már az élelmiszer nagykernek a felelőssége.