Szükséges az FFP2 szájmaszk viselete edzés közben is?

A koronavírus-betegség (COVID-19) terjedésének megakadályozására számos közösségi intézkedést hajtanak végre, beleértve a társadalmi távolságtartást, a kézhigiéniát és a számos különböző arcmaszk viselését, amilyen az FFP2 szájmaszk is a nyilvános helyiségekben.

Ez az ajánlás a „source control” koncepcióján alapul, hogy megakadályozza az FFP2 szájmaszkot viselő személy által előállított cseppek terjedését más emberekre vagy felületekre. Sokkal könnyebb csökkenteni a cseppek terjedését azáltal, hogy blokkolja a nagyobb cseppeket, amint azok kijönnek a személy szájából, mint az, hogy elzárja őket, miután azok eloszlottak és sokkal kisebbek lettek.

Néhány országban kötelező volt egy ideig az arcmaszkok viselése, pl. Dél -Afrikában, Tajvanon, Japánban és Csehországban, és egybeesik az átviteli arányok csökkenésével. Ezeknek az intézkedéseknek a betartása azonban egyre nehezebb és zavarosabb lesz egy szabadtéri edzés során. A fertőzés elleni védekezés továbbra is fontos szempont, de az FFP2 szájmaszk viselése a lehetséges légzéskorlátozással és kellemetlen érzéssel jár. A megfelelő arcvédő kiválasztása az előnyök és a lehetséges nemkívánatos események kiegyensúlyozásának aktusává válik.

Az arcfedés hatékony módja annak, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését közösségi környezetben, feltéve, hogy magas az eszköz védelmi aránya. Az FFP2 szájmaszk beletartozik ebbe a kategóriába és megbízhatónak mondható. Ehhez társulnia kell az edzés közbeni társadalmi távolságtartásnak és a hazatéréskor hatékony kézhigiéniának.

Edzések után távolítsa el megfelelően az FFP2 szájmaszkot, hátulról leoldva. Ne érintse meg a burkolat elülső részét, különösen a belső réteget.

A maszk eltávolítása után, vagy ha véletlenül hozzáér, mosson vagy fertőtlenítsen kezet. Ne felejtse el rendszeresen mosni az eszközt, lehetőleg szárazra vasalni, és ne használja újra az egyszer használatos darabokat. Ne eddzen lázas betegséggel.