A megfelelően ergonomikus irodai szék kiválasztása

Az irodában végzett munka általában sok időt jelent, amit irodai székben, olyan ülőhelyzetben töltünk, amely stresszhatást okoz a gerinc szerkezeteiben. Ezért a hátproblémák kialakulásának vagy súlyosbodásának elkerülése érdekében fontos, hogy legyen egy ergonomikus irodai székünk, amely támogatja az alsó hátat és elősegíti a jó testtartást.

Milyen ergonómiai irodai szék a legjobb?
Az irodában sokféle ergonomikus szék felhasználható. Nincs egyetlen egy tökéletes darab sem, de vannak olyan dolgok, amelyekre nagyon fontos figyelni egy jó ergonomikus darab kiválasztásakor. Ezek a dolgok lehetővé teszik az egyes felhasználók számára, hogy a szék jól működjön az egyedi igényeinknek megfelelően.

Ez a cikk megvizsgálja a hagyományos irodai széket, valamint az irodában használható alternatívákat, amelyek előnyösebbek lehetnek bizonyos hátproblémával küzdő emberek számára.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó ergonómiájú széknek?
Először is a “hagyományos” szék stílusát figyelembe véve számos olyan dolog van, amivel rendelkeznie kell egy ergonómiai széknek, beleértve:

Ülés magasság:
Az irodai szék ülésmagasságának könnyen állíthatónak kell lennie. Ennek legegyszerűbb módja a pneumatikus beállító kar. A padlótól 16 és 21 hüvelyk közötti magasság a legideálisabb a legtöbb ember számára. Ez lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a lábai merőlegesen legyenek a padlón, a combok vízszintesen, a karok pedig az íróasztal magasságában.

Az ülés szélessége és mélysége:
Az ülésnek elég szélességgel és mélységgel kell rendelkeznie ahhoz, hogy bármely felhasználó kényelmesen elférjen rajta. Általában 17-20 hüvelyk széles a szabvány. A mélységnek (az ülés elejétől a hátuljáig) elégségesnek kell lennie ahhoz, hogy a felhasználó háttal üljön az ergonomikus irodai szék támlájának, miközben körülbelül 2–4 hüvelyk marad a térd hátulja és az ülés között. Az ülésnek előre vagy hátra dönthetőnek kell lennie.