Street workout park, avagy, hogy legyünk fittek?

Szabadtéri parkokban és lakótelepeken egyre gyakrabban lehet találkozni úgynevezett utcai street workout park közegekkel. Régebben, ha a fiatalok össze akartak jönni, leggyakrabban összeverődtek a házak között és beszélgettek a kapualjakban vagy a játszótéri padokra telepedtek le, esetleg, akinek volt gördeszkája vagy biciklije, ment a haverokkal pár kört vagy focizott.

Ma ennél sokkal több lehetősége van a fiataloknak, ha a beszélgetésen túl egy kis mozgásra is vágynak. Ennek egyik remek helyszíne a street workout parkok, amelyek igen nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt tíz évben. Bár Magyarországon nem túl nagy múltra tekint vissza ez a sport, elég komoly közösség alakult ki körülötte. Amerikában már régóta jelen van, s a neve is elég árulkodó, hogy honnan is származik, hiszen eredetileg ghetto workoutnak hívták. De nézzük meg, hogy mi is található egy jól felszerelt street workout parkban?

Először is számos, saját testsúlyos edzésre alkalmas eszköz, melyek egy része ismerős lehet az iskolából is, hiszen ezek főleg csövek és rudak, ahol húzódzkodni, fekvőzni és tolódzkódni tudunk. Leggyakrabban ez bordásfalat, felemás korlátot, vízszintes létrát és felvőtámasz állványt jelent, de a nagyobb street workout park területeken kötél, lépegető és gyűrű is található. Ha ez így elsőre valakinek túl egyszerűnek tűnne, nézzen meg nyugodtan egy-egy ilyen bemutatót és bajnokságot, s rögtön más véleménye alakul ki róla, és remélhetőleg kedvet is kap hozzá, hogy ellátogasson Magyarország valamelyik street workout park létesítményéhez a százhatvan közül.