Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója

Idén lenne 100 éves Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas magyar költő, esszéíró, műfordító és pedagógus, akit halála után a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagjává fogadott.

A költőnő Budapesten született 1922. január 3.-án, a Baár-Madas Református Leánylíceumban érettségizett, majd a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett diplomát 1944-ben, magyar-latin-művészettörténet szakon. Már diákkorától fogva verseket írt, majd 1945-től publikált folyóiratokban is. 1946-ban belépett a Magyar Írószövetségbe, és kiadta első verseskötetét is Kettős világban címmel.

Férjével közösen megalapították az Újhold című irodalmi folyóiratot, ami meglehetősen rövid ideig jelenhetett meg, csupán 1948-ig, azonban az eszmei értéke sokkal nagyobb volt, ugyanis a babitsi Nyugat eszmeiségét és minőségigényét éltető írói-irodalmi törekvéseknek mintegy jelképévé vált.

1947-48-ban a magyar tudomány és művészet, illetve irodalom nagyjaival tartózkodhatott tanulmányúton a Római Magyar Akadémián és Párizsban, hogy feldolgozzák a háború szörnyűségeit.

Költői munkássága mellett kimagasló művelője volt a magyar esszéirodalomnak is, emellett pedig elsősorban német és francia nyelvű műveket fordított, de számos más nyelvből készült fordítása is megjelent az évek során. A ’70-es és ’80-as évek meghatározó személyiség lett a magyar irodalmi életben, számos alkalommal képviselte hazánkat külföldi felolvasóesteken és nemzetközi írótalálkozókon.

Élete végén a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia meghívott alapító tagjává lett, míg végül 1991-ben, hosszas daganatos betegség után elhunyt.

A művésznő 100. születésnapja alkalmából az idei év minden hónapjában megemlékezik A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség egy-egy nagyszerű programmal, amelyek különféle műfajokat is témaköröket dolgoznak fel.