Közel 500ezer ember jutott saját ingatlanhoz az otthonteremtési támogatással

Eddig 120.000 család, megközelítőleg 500.000 magyar otthonteremtési igényét segített teljesíteni az otthonteremtési kedvezmény (csok) – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton az MTI-vel.

A közleményben az áll, hogy az így kiadott támogatás összege meghaladja a 363 milliárd forintot, ennyivel kevesebbet kellett költeniük a családoknak az ingatlanvásárlásra. A családvédelmi akcióterv részeként júliusban életbe lépett, használt ingatlan után járó kamattámogatott hitelt és a falusi CSOK-ot is sokan igénylik, ez utóbbit július 1-je óta már majdnem 15 ezren kérték.
A 2015. július 1-jén bevezetett CSOK-ot igénylők mintegy fele kétgyermekes, 37 százaléka pedig háromgyermekes, és eddig 57 ezer gyermek megszületését vállalták előre a szülők vagy leendő szülők.
Tíz újépítésű ingatlanból kilenchez, míg a használt ingatlanoknál minden nyolcadik otthon megvásárlásához veszik igénybe a kedvezményt. A támogatás kétharmadát új, egyharmadát használt ingatlanra fordítják a családok.
Egyre többen élnek azzal a lehetőséggel is, hogy július 1-jétől a CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitelt már használt ingatlanok vásárlásához is igénybe lehet venni.
A CSOK mellé felvehető, garantáltan 3 százalék alatti kölcsönt, valamint az ingatlanok jelzáloghiteléhez nyújtott támogatást – amely a július 1-jét követően megszületett második gyermek után 1 millió forinttal, a július 1-je után született harmadik gyermek után 4 millió forinttal csökkenti a családok jelzáloghitel-tartozását -, valamint a falusi CSOK-ot már közel 15 ezer ember igényelte július 1-je óta.