A műanyag ablak vagy egy fa nyílászáró a jobb választás?

Ha új nyílászárók beépítéséről van szó otthonában, egyértelműnek tűnik, hogy magára az üvegezésre kell koncentrálni. Azonban szögezzük le, hogy az ablakkeretek ugyanolyan fontosak, pedig ritkán kapnak hasonló figyelmet.

Az említett keretek nemcsak a nyílászárók megjelenésében kapnak nagy szerepet és a hangulatot alakítják, hanem az energiahatékonyságban is fontos szerepet kapnak. A két kiemelkedő modern választás az ablakkeretek esetében a klasszikus fa vagy a modernebb és megfizethető PVC, így most a fa és a is előtérbe kerül a bejegyzésben.

A fából készült nyílászárók mindig csodásan fognak kinézni a régebbi ingatlanokban. Lehetőség van fa erezetű műanyag ablakra is, de ha a szárnyas ablakokról van szó, közelebbről megvizsgálva könnyen észrevehető a különbség. A fa ablakkeret általában vékonyabb és organikusabbnak tűnik. Erről a típusról azt tudnánk kiemelni, hogy lenyűgözően néz ki, és klasszikus textúrája van. Olyan természetes szigetelő, amely dupla üvegezéssel kombinálva elegendő hőt őriz meg az otthonában.

Általános tévhit, hogy a műanyag ablak energiahatékonyabb, mint a fa, csupán csak azért, mert modernebb. Ennek csak az az oka, hogy sok régebbi, fa nyílászáró egyrétegű volt az üvegezése. Valójában a fa természetes szigetelőanyag és ebből adódóan egyszerűbb a műanyag ablak karbantartása és tisztítása.

A műanyag ablakok sokkal megfizethetőbb megoldásnak tartják, mint a fát. Ráadásul a tisztítása valóban nagyon egyszerű egy kis kendővel és szappanos vízzel. Az ilyen ablakkereteket több kamrával tervezik, amelyek felfogják a hőt otthonában. Míg a fa idővel megrepedhet, a műanyag ablak karbantartás nélkül is hosszabb ideig megőrzi szép megjelenését.