Az ablakot öltözteti a függöny, melynek vállfája a karnis

Ahogyan általában egy becsben tartott ruhát, mint a férfi gardrób esetében egy öltönyt vagy a szép ingeket, zakókat, vagy női ruhatár esetében a szép estélyi ruhákat, egyberuhákat, blézereket és blúzokat vállfán szokás tárolni a szekrényben, úgy egy függöny is lóg saját vállfáján, becsben tartva, a karnison.

A karnis adja meg a függöny íves esését, mely öltözteti az ablakot, és ezek egymásra épülve töltik be szerepüket. A karnis lehet fa vagy fém, lehet cirádás vagy egyszerű végű, a lényege egy: tartsa meg a függöny súlyát és adjon szép ívet esésének. Mint egy szép menyasszonyi ruhának a vállfa, melyet még a fényképészek önmagában is szeretnek lencsevégre kapni. Egy szépen alázuhanó függönyt is szeretnek a lakberendezői képeken megjeleníteni, melynek alapja a megfelelően kiválasztott karnis.

Érdemes átgondolni, hogy milyen szerepet szánunk neki. Szeretnénk-e például, hogy kilógjon a térből, és külön stílusa, megjelenése legyen önmagában is? Vagy szeretnénk, hogy szinte láthatatlan legyen, és eltűnjön a falban, mint például a mennyezeti karnisok? Ez persze a szoba stílusától, a berendezési tárgyaktól is nagyban függ, hiszen a különböző terekbe és stílusvilágokba különböző függönyök illenek.

Ha önmagunkkal harmóniában vagyunk, sokkal nagyobb valószínűséggel tudunk jól harmonizált tereket is kialakítani, mintha nincs határozott ízlésünk és nem igazán tudjuk kreatívan kiélni magunkat az otthonunk berendezését illetően. Ebben az esetben mindenképp érdemes lakberendező segítségét kérni, azonban az első esetben is hasznos tanácsokkal és irányelvekkel láthat el. A jobbotlet.hu oldala karnisok tekintetében is a segítségünkre siet, így érdemes ellátogatni a vásárlás során az oldalra.